V rámci projektu „Ovoce a mléko do škol“ jsme obdrželi ochutnávkovou krabici se dvěma odrůdami jablek, dvěma odrůdami hrušek, švestky, mochyně, jádra vlašských ořechů a zdravé ovocné plátky vyrobené z jablek a švestek bez přidaného cukru, konzervantů, barviv a stabilizátorů. V hodině prvouky se děti nejdříve seznámily s jablky, hlavně s tím, co se skrývá uvnitř po jejich rozkrojení. Z domova některé děti znaly vánoční tradici krájení jablíček na hvězdičku. Když jsme jedno jablíčko rozkrojili napříč a objevila se hvězdička, všichni jsme měli velkou radost. Zajímavé bylo pro děti porovnávání šťavnatosti a sladkosti jednotlivých odrůd jablek a také zbarvení hrušky do červena, což nebývá obvyklé zejména v ilustracích knih a v učebnicích. Ochutnávku mochyně některé děti zatím vzdaly, protože s tímto ovocem neměly žádné zkušenosti a mnohým dětem se po zakousnutí zkřivil úsměv na tváři. Zato o vlašských ořechách již toho hodně ví. Znají, na jakém stromě rostou, protože se podílely na sběru ořechů a nyní pomáhají při jejich sušení a třídění. Už se těšíme, až se stanou součástí nějaké dobroty, kterou si v pracovních činnostech připravíme. Děkujeme, že jsme dodávku ovoce i mléčných výrobků mohli edukativně využít. Druhá ochutnávka se týkala porovnávání chutí různých druhů polotvrdých sýrů, které u dětí měly velký úspěch.
Dáša Murycová
