Podzim na zahradě

  • Autor příspěvku

Jsme moc rádi, že máme u naší školy krásnou velkou zahradu. Stále více si uvědomujeme, jak velkým bohatstvím pro naši školu je. Zdálo by se, že nám poskytuje cenné zkušenosti pouze v hodinách pracovních činností a přírodopisu a že jen nabízí příjemné prostředí k výuce v zahradní třídě. Ale není tomu tak. Má daleko hlubší význam. Je prostředím, ve kterém přirozeně pochopíme nejen význam přírody pro náš život, jeho zákonitosti a proměny, ale i naši zodpovědnost za to, jak vypadá, jak se v něm odráží naše chování. Slouží k obohacení naší představivosti, slovní zásoby  i estetického vnímání.

Víme, že je v procesu učení nejcennější názornost, aktivní zapojení a získání zkušeností zážitkem. Naše zahrada nám právě toto všechno může poskytnout. Je dostatečně prostorná k tomu, aby v ní kromě již vzniklého zázemí k výuce mohl vyrůst třeba malý ovocný sad, v němž budou nejznámější ovocné stromy, louka s pestrou paletou květů, bylinková zahrádka nebo kousek lesa se zástupci jehličnatých a listnatých stromů.

Moc se těšíme na to, až si do ní najdou cestu i zástupci živočišné říše a ona se pak stane velkým společenstvím s nepřeberným množstvím nových informací, které nás určitě velmi obohatí!

Děkujeme zaměstnancům OÚ Doubrava za vykácení starých stromů v naší zahradě, které byly napadeny jmelím, a také žákům Michalovi a Mathiasovi z 9. třídy, kteří vysadili již dva další nové ovocné stromy.
Mgr. Romana Moskalová